Certificeringen & Normen

Certificaten zijn er in verschillende vormen en voor verschillende doeleinden. Echter ze dienen allemaal ter bewijsstuk ofwel schriftelijke verklaring voor een kwaliteitsaspect. Het behalen van- én vooral het behouden van een certificaat is een veelomvattend proces. Wilt u voorbereidingen treffen voor het aanvragen van een certificaat of wenst u ondersteuning bij het voldoen aan de criteria om het certificaat te behouden? Raadpleeg ons dan voor meer informatie.

Certificaatspecialist heeft zich met succes bewezen voor onder meer de navolgende certificaten.

Kwaliteit ISO 9001

ISO 9001 is een managementcertificeringssysteem dat internationaal erkend is. De basis van dit certificeringsysteem is de verwachting dat een bedrijf zich steeds blijft verbeteren en klanttevredenheid hoog in het vaandel weet te houden. Daarvoor is het nodig dat er transparante en duidelijke afspraken worden gemaakt en dat het bedrijf zich hieraan houdt. Dergelijke afspraken zijn vastgelegd in procedures en protocollen. Hieruit moet niet alleen blijken wie wat doet; duidelijke instructies dienen als handvat gehanteerd te worden binnen de organisatie.
Tevens wordt van een bedrijf verwacht dat ze zichzelf kritisch blijft evalueren. Voor het behouden van een ISO 9001 certificering speelt de vraag ‘hoe tevreden is mijn klant’ een zeer belangrijke rol.

Certificaatspecialist kan u adviseren en begeleiden bij het aanvragen van een ISO 9001 certificering.

ISO voor Zorg en Welzijn (NEN-EN 15224)

ISO EN 15224 is de Europese norm voor beoordeling van het kwaliteitsmanagementsysteem van organisaties in Zorg en Welzijn. Sinds 24 oktober 2012 is het voor organisaties mogelijk om zich hiervoor te laten certificeren. Neem contact met ons op voor meer informatie.
ISO EN 15224 omvat wet- en regelgeving, sectorspecifieke normen, praktijkrichtlijnen en risicomanagement. Dit kwaliteitssysteem is niet alleen belangrijk voor de organisatie; het legt tevens de basis voor het zichtbaar maken van de kwaliteit van een zorgorganisatie naar haar cliënten toe. Daarnaast biedt EN 15224 alle ruimte om het kwaliteitssysteem naar eigen inzicht vorm te geven.
Certificaatspecialist kan u adviseren en begeleiden bij het aanvragen van een ISO EN 15224 certificering. Neem contact met ons op voor meer informatie.

Risicomanagement ISO 31000

ISO 31000 is een internationale richtlijn op het gebied van risicomanagement die een gemeenschappelijk begrippenkader en generiek raamwerk biedt voor het managen van risico’s. ISO 31000 definieert risico als het effect van onzekerheid op het bereiken van doelstellingen, zowel in positieve als in negatieve zin. Daarbij gaat het niet alleen om bedreigingen, maar ook om kansen die van invloed zijn op het bereiken van de bedrijfsdoelstellingen. Het kader is gebaseerd op Deming’s Plan–Do–Check–Act cyclus en het proces vertegenwoordigt de internationale best practices in risicobeheer.
Certificaatspecialist adviseert en begeleidt u bij het inrichten van uw organisatie volgens de richtlijnen van ISO 31000 en faciliteert bij aanvragen van het ISO 31000 certificaat.

HKZ Certificering

Harmonisatie Kwaliteitsbeoordeling in de Zorgsector (HKZ) is een certificering die geldt in Nederland en specifiek gebruikt wordt om de kwaliteit in de zorgsector te waarborgen. Iedere branche heeft een eigen certificaatschema dat bestaat uit een set normen. Een HKZ gecertificeerde zorginstelling staat voor een goed georganiseerde organisatie die cliënten voorop stelt. Maar ook is het een bevestiging naar de buitenwereld, dat u voldoet aan de gestelde normen die zijn vastgelegd door de overheid en door financiers.
Een HKZ certificering is een erkenning waar u als instelling trots op kunt zijn. In de eerste plaats is het een keurmerk dat betrouwbaarheid en kwaliteit uitstraalt en u onderscheidt van de rest. U geeft het signaal af dat u de cliënt centraal stelt. Daarnaast voldoet u aan de eisen van de sector zelf. Uw medewerkers hebben profijt bij eenduidige afspraken over het werk, protocollen en instructies.

De volgende branches hebben allen een eigen certificaatschema:
• Tandartspraktijken
• Tandprotetische praktijken
• Kinderopvang
• Ambulancezorg
• Centrale posten ambulance vervoer
• Verzorgingshuizen
• Gezondheidscentra
• Openbare Apotheken • Thuiszorg
• Dialyse centra
• Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ)
• Infectieziektebestrijding
• Algemeen Maatschappelijk Werk
• Radiotherapie
• Gehandicaptenzorg
• Fysiotherapie praktijken

Neem contact met ons op indien u meer informatie wenst over het aanvragen van een HKZ certificering.

BRL- SIKB

Wanneer u als bedrijf te maken heeft met bodembeheer, geldt het BRL- SIKB keurmerk om te laten zien dat u voldoet aan alle normen. BRL-SIKB certificeringen zijn verkrijgbaar in diverse keurmerken. Zo zijn er verschillende keurmerken te verkrijgen voor verscheidene activiteiten die u als bedrijf uitvoert.

Uitvoering bodemsaneringen: BRL- SIKB 7000
Bewerken grond en bagger: BRL-SIKB 7500- 7001- 7002 en 7003
Monsterneming voor praktijkkeuringen: BRL-SIKB 1000- 1001- 1002 en 1003
Omgaan met grondstromen: BRL-SIKB 9335

SKAL Biologisch

Wanneer u werkzaam bent in de biologische sector, heeft u te maken met Bio Controle. Dit houdt in dat u te maken heeft met toezicht waarbij wordt gecontroleerd of uw producten daadwerkelijk biologisch zijn. SKAL is een onafhankelijke organisatie die deze controle uitvoert en landbouwbedrijven, fabrikanten en importeurs certificeert. Bio Controle wordt uitgevoerd op teelt van gewassen, veehouderij, vervaardigden, import, opslag en handel. In Nederland staan al veel boeren en bedrijven onder toezicht van SKAL.
Alleen voor producten die gecontroleerd zijn op een biologisch productieproces en voldoen aan de eisen wordt een SKAL certificaat afgegeven. Bedrijven die een certificaat krijgen mogen aanduidingen gebruiken zoals de termen biologisch, bio, ekologisch, eko en onder meer het EU-logo.
U kunt u ons raadplegen voor advies en ondersteuning indien u in aanmerking wilt komen voor een keurmerk van SKAL.

EKO- Keurmerk Horeca

Het EKO- Keurmerk voor de horeca is een certificaat voor horecaondernemingen of cateringbedrijven die biologisch voedsel verkopen. Bij het verkrijgen van dit keurmerk wordt onderscheid gemaakt in drie verschillende certificaten: Brons, Zilver en Goud. Brons betekent dat tussen de 15-50% van de inkoop bestaat uit biologische producten. Bij Zilver gaat het om 50-80% en Goud betekent dat minimaal 80% van de inkoop biologisch is.
Om na te gaan of de percentages daadwerkelijk kloppen, wordt de boekhouding elk kwartaal gecontroleerd. Daarnaast vindt jaarlijks een aangekondigd bezoek van SKAL en soms ook onaangekondigde flitsinspecties plaats. Wilt u voorbereidingen treffen voor het aanvragen van een EKO- Keurmerk? Raadpleeg ons dan voor meer informatie.

(Digitaal) Handboek

In een (digitaal) handboek wordt in kaart gebracht welke processen en procedures er lopen binnen een organisatie en hoe uw organisatiestructuur eruit ziet. Het geeft op compacte wijze inzicht in de functies en het beantwoordt de vraag hoe kwaliteit gewaarborgd kan blijven.
Certificaatspecialist helpt u graag bij het opstellen van een (digitaal) handboek voor uw organisatie.

Interne Audits

Het voeren van een interne audit betekent dat wij een proces starten waarbij wij kijken of het managementsysteem van uw organisatie voldoet aan de gestelde eisen waaraan een bedrijf moet voldoen om in aanmerking te komen van een specifieke certificering. Hierdoor zijn we in staat te beoordelen waar eventuele knelpunten zich bevinden en kunnen wij u adviseren over wat u moet veranderen binnen het managementsysteem om alsnog te voldoen aan de gestelde normen. Een interne audit vindt altijd ruim van te voren plaats voordat een certificeringsaudit wordt uitgevoerd.

Beoordelingsrichtlijnen (BRL)

Organisaties in de bouwsector kunnen een keurmerk aanvragen wat staat voor bouwkwaliteit. Maar wat ook staat voor zekerheid richting de betrokken partijen aangezien financiële investeringen binnen deze sector erg hoog zijn. De richtlijnen voor dit keurmerk zijn opgenomen in de KOMO- beoordelingsrichtlijnen. Deze richtlijnen bepalen van A tot Z waar aan moet worden voldaan. Van duurzaamheid tot esthetische verplichten; alle eisen zijn hierin vastgelegd.
Wilt u als organisatie ook sterker in de markt staan en uw kwaliteit aanduiden met een keurmerk? Certificaatspecialist helpt u bij het gehele proces om een KOMO certificaat in ontvangst te nemen.

Comments are closed.